Ring oss idag - 400 80 787

Varmtvannberedere som er eldre enn 30 år koster nesten 60.000 per vannskade de forårsaker. 2017 blir trolig et nytt rekordår.

Hvert år forårsaker varmtvannsberedere som har gått ut på dato vannskader og ødeleggelser for millionbeløp.

Øker igjen

Beredere har i løpet av første halvår 2017 forårsaket 952 vannlekkasjer, opp 21 prosent fra fjoråret. Fortsetter utviklingen blir det trolig rekord både i antall skader og forsikringsutbetalinger. Antall skadetilfeller fordeler seg omtrent 50/50 mellom bedrifter og privatpersoner.

I årets seks første måneder er det utbetalt 56,7 millioner kroner i forsikringserstatninger grunnet vannskader forsårsaket av beredere som er eldre enn 30 år. Det tilsvarer 59.513 kroner per skadetilfelle.

Dermed er det både i forsikringsbransjens og forbrukernes interesse å bedre sikkerheten.

Levetid 15-20 år

– Varmtvannsberedere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år. Mange har en tikkende

vannbombe i boligen sin, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Veldig mange av de store skadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet.

Uker med tørking

Trenger du ny bereder? Vi har kampanje på S 200 Boligbereder 8450,- ferdig montert, trykk på bilde for mer info…

– Selv om vannskader fra gamle beredere er dekket på forsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det er moro å ha vann i veggen gjennom tre etasjer, lekkasje inn til naboen i oppgangen eller kjellerstua full av vann, sier Clementz.

Ved siden av gjenstander og møbler som blir ødelagt, er det en annen stor hake: Ved store vannskader går vifter i ukesvis for å tørke opp, og deretter er det håndverkere inn og ut av boligen i flere uker.

Sjekk produksjonsåret

Forsikringsselskapet If anbefaler alle å ta en titt på produksjonsåret for varmtvannsberederen sin. Året står på tanken.

– Skriv dette året stort og tydelig med tusj på siden av berederen, så det er lett å se. Alternativt året tanken er montert. Varmtvannsberederen er kanskje hjemmet kjedeligste gjenstand, og det er smart å ha en tydelig påminnelse om når det er på tide å bytte, sier Sigmund Clementz.

Risiko på kjøkkenet

– Gamle varmtvannstanker som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannstoppeventil kan føre til store skader. Vi anbefaler boligsameier og borettslag å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere. Nettopp her er det mange skader, sier han.

Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring. I alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppeventil.

– Skal du bytte ut den gamle berederen din, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld, sier Sigmund Clementz i If.

Share.